HET MAASTRICHT SYNDROOM

3 jul 2019

De keuze voor de studierichting én de studentenstad speelt niet alleen een belangrijke rol in toekomstige mogelijkheden op de arbeidsmarkt, maar is ook bepalend voor de netwerken die ontstaan, de mensen die we ontmoeten, de vrienden die we ontmoeten en de partners die we kiezen.

Figuur 1: Bevolkingspiramide Maastricht / Bron: CBS (2019)Maastricht telt 20.624 studenten, dat is bijna een kwart van de Maastrichtse bevolking. Er wonen 9.323 studenten, dat is bijna 8% van de bevolking (Hooijen & Cörvers, 2019). Maastricht telt meer jonge vrouwen dan jonge mannen (zie Figuur 1). In Maastricht zijn er 76 mannen op elke 100 vrouwen tussen de 20 en 25 jaar. Samen met de studentensteden Utrecht en Leiden telt Maastricht relatief de meeste jonge vrouwen. Vrouwen verlaten niet alleen eerder het ouderlijk nest, er staan ook meer vrouwen ingeschreven dan mannen aan Nederlandse universiteiten (CBS, 2018).

Wat betekent de ongelijke verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen in de Maastrichtse studentenstad voor de toekomstige vorming van de zogenaamde powerkoppels? Hoe groot is de kans dat een Maastrichtse studente een partner vindt met een vergelijkbaar kenniskapitaal? Voor de Maastrichtse studente geen verrassende vraag. De schaarste aan jonge hoogopgeleide mannen is een heus fenomeen in de stad. Het Maastricht Syndroom verwijst naar het hebben van geen of een beperkte seksuele omgang veroorzaakt door externe factoren zoals stress, overbelasting op het werk en gebrek aan potentiële partners. In welke vijver moet de Maastrichtse studente dan vissen?

Figuur 2: Bevolkingspiramide Aken / Bron: BertelsmannStiftung (2019)Net over de grens in Aken zijn de jongvolwassen mannen minder schaars, want daar heb je voornamelijk technische opleidingen, die nog steeds het meest populair zijn bij mannen. Net zoals in de Duitse stad Aken, vissen ook in Eindhoven de mannen wat meer achter het net (zie Figuur 2 en 3). Voor de Maastrichtse studenten wellicht een reden om de zoekradius van hun datingapps uit te breiden, dan vangt men hoogopgeleide bèta-mannen die binnen een uur bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Of moeten de Maastrichtse opleidingsinstituten de komende anderhalf jaar de opleidingen alléén openen voor mannen? Wellicht is zo’n drastisch besluit niet nodig met de komst van steeds meer bèta-oriëntatie in Maastricht en omgeving.

Figuur 3: Bevolkingspiramide Eindhoven / Bron: CBS (2019)Afgelopen maand is een oase van rust over de Maastrichtse studentenstad getrokken, de laatste examens zijn gemaakt, de studentenkamers zijn verlaten en studenten genieten van hun welverdiende vakantie. Wellicht dat er hier en daar nog een student door Maastricht slentert die met herkansingen bezig is. Ondertussen maakt Maastricht zich klaar voor een nieuwe dynamiek in de stad in juli, de terrasjes raken vol met spoordeelwinkel-reizigers en de eerste André Rieu fans strijken neer in de stad. Medio augustus loopt de stad weer vol met eerstejaarsstudenten (Zie Figuur 4) die opgaan in de menigte tijdens de INKOM en zoekende zijn naar woonruimte en nieuwe vriendschappen, waarna de senior-studenten terugkomen met nieuwe energie, vakantieverhalen, en misschien zelfs ook vakantieliefdes. Dat maakt niet alleen de keuze voor de studierichting én de studentenstad een van de belangrijkste beslissingen voor (toekomstige) studenten, maar ook de keuze voor het soort vakantie en de vakantiebestemming. Soort zoekt immers soort.

Ik wens jullie allen een mooie, vredige en leerzame zomer toe.

 

Figuur 4: Vestiging en vertrek in gemeente Maastricht. / Bron: CBS (2019) / De bevolkingsontwikkeling in Maastricht piekt elk jaar opnieuw in de zomermaanden en een nieuwe stroom van bijna twintigers strijkt neer in de stad. Een studentenstad (m.u.v. universiteitssteden in de Randstad) kenmerkt zich door de hoge instroom van personen rond de leeftijd van 18 jaar en de hoge uitstroom van personen midden twintig. Figuur 4 geeft het verhuisgedrag weer van de gehele bevolking en niet specifiek per leeftijdsgroep.

Referenties

CBS. (2018). Jonge-vrouwenoverschot in veel universiteitssteden. Opgehaald van CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/34/jonge-vrouwenoverschot-in-veel-universiteitssteden

Hooijen, I., & Cörvers, F. (2019). Vestiging en vertrek in gemeente Maastricht. Studenten en afgestudeerden. Maastricht: ROA. Opgehaald van http://roa.sbe.maastrichtuniversity.nl/roanew/wp-content/uploads/2019/03/ROA_R_2019_3_Vestiging-Maastricht.pdf

 

Naar blog overzicht