The Experience of Shrinkage

2020 - Maja Ročak

Maja Ročak, lid van de wetenschappelijke directie van Neimed, onderzocht in krimpende steden hoe mensen omgaan met die bevolkingskrimp. Hoewel ‘groei’ nog altijd het dominante ordeningsprincipe is, is stedelijke krimp – het proces van bevolkingsdaling en de daarmee samenhangende economische neergang – inmiddels een niet meer weg te denken fenomeen in veel kleine en middelgrote Europese steden. Beleidsmakers worstelen met de vraagstukken waarvoor deze steden staan en weten vaak geen raad met het betrekken van burgers.

The Experience of Shrinkage

Als het aan Ročak ligt worden burgers veel meer betrokken bij het aanpakken van de bevolkingskrimp. Dat blijkt ook uit een aantal praktische aanbevelingen voor beleidsmakers: ‘Begin met het verzamelen van de ervaring en prioriteiten van burgers. Identificeer vervolgens belangrijke personen die kunnen bemiddelen tussen de formele actoren en de burgers. Experimenteer met verschillende benaderingen van de problematiek van krimpsteden en – niet onbelangrijk – overschat de mogelijkheden van maatschappelijke actie niet.’

Op vrijdag 10 januari 2020 verdedigde Maja Ročak succesvol haar proefschrift 'The Experience of Shrinkage: exploring Social Capital in the Context of Urban Shrinkage' aan Radboud University in Nijmegen.

Een pdf versie van de publicatie vindt u onder de knop 'downloaden' rechts op deze pagina.

Naar publicatie overzicht