Foute Vrienden en Heerlense heroïne

Hoe kon het dat Heerlen, tijdens de hoogtijdagen van de mijnbouw een trotse en welvarende stad, in de jaren ‘70 aan lager wal raakte en synoniem werd voor ‘harddrugs’. In mijn boek De Antistad beschrijf ik de bizarre samenloop van omstandigheden die ertoe leidde dat Heerlen bevangen raakte door misschien wel de meest omvangrijke heroïne-epidemie in de Nederlandse geschiedenis. En hoe Heerlen in enkele jaren transformeert van trotse hoofdstad van de Nederlandse mijnstreek tot internationaal vermaarde toeristische heroïne pleisterplaats.

Naar blog overzicht

Vijftien hete zomers

Op 6 januari 1997 opende in een stuk niemandsland aan de Heideveldweg, gelegen tussen de Heerlense wijken Palemig en Heksenberg, een tippelzone. Midden in een natuurterrein had de gemeente een stuk weg geasfalteerd en ingericht met afwerkplekken en prullenbakken. Kosten: zo’n zes ton. Een aantal coalitiepartijen, waaronder het CDA, zag in de tippelzone de oplossing voor jarenlange prostitutieoverlast. De discussie over de locatie had lang geduurd en verdeelde de lokale politiek. Protestactie van de bewoners van Palemig en Heksenberg tegen de aanleg van een gedoogzone.Protestactie van de bewoners van Palemig en Heksenberg tegen de aanleg van een gedoogzone. Bron: Rijckheyt, maker: W.J.M.Beijers

Naar blog overzicht

The role of responses to experiences of rural population decline in the social capital of families

The role of responses to experiences of rural population decline in the social capital of families

This article* pays attention to an often forgotten topic in the shrinkage discourse: inhabitants’ experiences of population decline. By making a direct link between population decline and social capital of individuals and communities, the authors, Hans Elshof and Ajay Bailey, raise relevant issues of the impact of population decline on the social dynamics in communities.

Groeten uit 19412 Wendorf

Een klooster leek me wat radicaal. Het religieuze ritme zou voor zo'n eerste keer te rigide zijn. Werkstatt Wendorf bood een prima alternatief. Een plek waar luxe en prikkels worden ingeruild voor concentratie. Op retraite naar het platteland van Mecklenburg-Vorpommern, Duitslands meest krimpende deelstaat.

Naar blog overzicht

Urban Shrinkage and Social Capital

Maja Rocak
  • Leefbaarheid

This research is a PhD study investigating  the impact of urban shrinkage on social capital and the role of digital media in this situation.Social capital in a shrinking city as relevant and often neglected in the discussion on urban shrinkage. A trend of urban shrinkage is getting more prominent in many European cities. It is seen as relevant future development which will have potential impact on the social capital in a shrinking area.

Naar onderzoek overzicht

Nieuw Heilust

Weinig andere Nederlandse gemeenten ervaren de demografische verandering als Kerkrade. Niet alleen is er sprake van een aanzienlijke daling van het aantal inwoners, in één generatie daalt het aantal inwoners met 15.000 (33%), ook de gemiddelde leeftijd van de Kerkradenaren stijgt fors.

Naar blog overzicht

IBA Parkstad gaat (nog) nergens over

De Oloïde - blikvanger of bliksemafleider? (beeld: bnd - Ney&Partners)De Oloïde - blikvanger of bliksemafleider? (beeld: bnd - Ney&Partners)

Bijna 50 miljoen gemeenschapsgeld min of meer aan de blauwe ogen van Jo Coenen overlaten, kan niet de bedoeling zijn”, sprak SP-voorman Meyer medio 2016. Hij riep op tot een breed debat over de koers van IBA Parkstad. Het zou elitair zijn, een IBA vóór en door architecten, met nauwelijks enige burgerbetrokkenheid.

Naar blog overzicht

Maansverduistering

Het is geen verrassing. Eerder schreef ik al over de polarisatie in de stad vanwege het Maankwartier. Stationsomgevingen hebben een belangrijke positie in de stad, misschien wel de belangrijkste. Behalve dat het de 'inkom' is van veel reizigers, forenzen of bezoekers, ligt het vaak dicht tegen het centrum aan. Als zo'n omgeving ingrijpend op de schop gaat, gebeurt dat zelden zonder debat.

Maankwartier HeerlenMaankwartier Heerlen door unicron1bot, CC BY 2.0

Naar blog overzicht

Wedstrijd 'Krimp in beeld' verlengd tot 31 december

7 dec 2015
  • Wonen
  • Werken
  • Mobiliteit
  • Leefbaarheid

De foto- en videowedstrijd 'Krimp in beeld' is verlengd tot 31 december 2015. De door Neimed georganiseerde wedstrijd draagt het thema 'krimp'. Krimp in de meest brede zin van het woord: letterlijk, abstract, actueel of vernieuwend.

Wat roept krimp bij u voor beeld op? Mail uw beste foto, vine, stopmotion of videofilm vóór 31 december naar info@neimed.nl en maak kans op één van de prijzen*. De beste inzendingen zijn in de loop van 2016 te zien op diverse plekken in Limburg.

Naar nieuws overzicht

Pagina's