Nieuwe stijlen van leiderschap

27 jul 2020

Een van de Coronamaatregelen die in maart 2020 genomen werd was het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te werken. Hier werd door de Nederlandse bevolking massaal gehoor aan gegeven, ruim 44% van de werkende beroepsbevolking is thuis gaan werken. In Limburg ligt dit percentage met 33% iets lager. Ook voor de Corona-crisis werkten in Limburg de minste mensen thuis. Voor het eerst zagen we een daling in het aantal gereden kilometers en een stijging van het aantal gefietste en gewandelde kilometers (De Haas, Hamersma & Faber, 2020).

Bijna de helft van de mensen die nu gedwongen thuiswerkt zou graag na versoepeling van de maatregelen thuis blijven werken. Thuiswerken, of eigenlijk tijd- en plaatsonafhankelijk werken, heeft diverse voordelen. Naast een betere werk-privé balans, ontstaat er ook een lagere milieubelasting. Daarnaast zijn er ook nadelen: minder betrokkenheid, juist een slechtere werk-privé balans en gezondheidsrisico’s als gevolg van minder goede werkplekken.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken biedt de medewerkers meer autonomie. Tegelijk vraagt het om een andere leiderschapsstijl, waar niet controle, maar persoonlijke aandacht voor de medewerker centraal staat (Stoffers, Kurstjens, Schrijver, 2015). Het stimuleren van tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan een bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Bij stimuleren dient niet alleen aandacht te zijn voor de werknemer, maar ook voor de rol van de leidinggevende.

Neimed, het Zuyd Lectoraat Employability, en arbeidsmarktinzicht.nl zijn kennispartners op het vlak van ‘Arbeidsmarkt en Employability’.

Naar nieuws overzicht