Na de Coronacrisis nieuwe vaardigheden gevraagd

16 jun 2020

De coronacrisis heeft een enorme impact op de Europese en daarmee ook Limburgse arbeidsmarkt [zie I] en het kan volgens McKinsey [zie II] jaren duren voordat de vraag naar arbeid terug is op het niveau van voor de coronacrisis.

De verwachting is dat de vraag naar arbeid na de crisis er anders uit gaat zien dan voor de coronacrisis. De pandemie heeft technologie-acceptatie en automatisering binnen organisaties versneld. Een gevolg kan zijn dat er sneller dan gedacht wederom een tekort op de arbeidsmarkt ontstaat. Dit tekort is dan geen kwantitatief tekort, maar een kwalitatief tekort: mensen die willen werken hebben incourante vaardigheden en beheersen de gevraagde vaardigheden onvoldoende.
Inzicht in de veranderingen binnen organisaties, de inrichting van het werk en functies alsmede de straks gevraagde vaardigheden is noodzakelijk om snel en adequaat in te kunnen spelen op deze veranderingen. Wendbaar is het nieuwe normaal (Detaille, Stoffers & De Lange, 2019).

[I] https://arbeidsmarktinzicht.nl/werkgelegenheid-limburg-regionale-verschillen-impact-coronacrisis

[II] https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/the-future-of-work-in-europe

Neimed, het Zuyd Lectoraat Employability, en arbeidsmarktinzicht.nl zijn kennispartners op het vlak van ‘Arbeidsmarkt en Employability’.

Naar nieuws overzicht