Flexwerkers en zzp’ers hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt

18 aug 2020

In 2018 had 33% van de werknemers in Limburg een flexibel contract. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het merendeel van de werknemers die een flexibel contract hebben, dit ook houdt. De kwetsbare positie van mensen met een flexibel contract en zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt staat al langere tijd ter discussie. Nu, tijdens de coronacrisis, wordt nog eens extra zichtbaar hoe kwetsbaar de positie van flexwerkers in crisistijd is. Ruim honderdduizend werknemers die werkten als uitzend-, oproep- of invalkracht raakten hun baan en daarmee hun inkomstenbron kwijt. Bijna 1 op de vijf flexwerkers die hun werk kwijtraakte, werkte in de horeca, een branche die in Limburg sterk vertegenwoordigd is.

Tegelijkertijd zien we een stijging van het aantal zzp’ers in Nederland als geheel en in Limburg. De meeste zzp’ers die zijn gestart in het tweede kwartaal van 2020 zijn gestart in de detailhandel, bouw en gezondheidszorg.

De meest kansrijke beroepen zitten in de zorg, onderwijs, ICT en techniek. De keuze van de zzp’ers sluit hier redelijk bij aan. Voor mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten, biedt de overheid een gratis ontwikkeladvies aan. Daarnaast bieden websites zoals ‘Skillsinzicht’ de mogelijkheid om vraag en aanbod van arbeid beter op elkaar af te stemmen. Gecombineerd met mogelijkheden die er al zijn en nog komen voor (gratis) online trainingen, biedt dit voor mensen zonder werk de mogelijkheid om te scholen richting een kansrijk beroep. Dit neemt niet weg dat er nagedacht zal moeten worden over nieuwe manieren om de arbeidsmarkt na Corona vorm te geven.

Naar nieuws overzicht