Nieuwe Maan

15 jun 2015
  • Wonen
  • Leefbaarheid

Op 22 mei j.l. opende in Kunstencentrum Signe een expositie over de Heerlense kunstenaar en filosoof Serge Heederik. Hij werd in 1996 doodgestoken in de stationstunnel van Heerlen.

De stationsomgeving stond destijds bekend als het afvoerputje van Nederland. Nergens in Nederland werd je zo verwelkomd in een decor van verval. Junks en prostituees hadden hun onderkomen in de tunnels die van zichzelf al niet heel opbeurend waren.

Toen Serge Heederik in 1996 werd doodgestoken waren Jo Coenen en collega's al bezig met het nieuwe Stadspark Oranje Nassau. Het vorige - historische - station was amper 11 jaar eerder gesloopt onder invloed van het vooruitgangsgeloof van CDA-wethouder Hub Savelsbergh.

Met de komst van SP-wethouder Riet de Wit in 2002 waaide een nieuwe wind door de stad. De door de SP verfoeide macht van de projectontwikkelaars moest doorbroken worden. Niet het masterplan van Coenen werd omarmd maar het Maankwartier van kunstenaar Michel Huisman.

De controverse was groot.

In de speciaal gepubliceerde krant Nieuwe Maan (Pannemans, Feron, Begas, van Melick, van de Ven, Gerards) schreef architect Herman Herzberger „Die megalomane afmeting! En waar denkt Michel Huisman de klimkracht van de Heerlenaren te ontdekken, ik geloof er niet in. Op deze manier kun je geen station maken.”

John Wevers ging zover het plan een Waankwartier te noemen „Gebaseerd op vage noties als warmte, verloren identiteit en fijne restaurantjes, vertaald in een starre monoliet met bergstraten, trappen, gebogen lijnen en krullen, is het een Fremdkorper van grotesk formaat. Waarschijnlijk bestaande uit een quasi-openbaar gebied dat privaat beheerd gaat worden. Een Waankwartier.

Het Maankwartier polariseert en verdeelt de stad. Het maakt de tongen los, voorstanders zijn enthousiast, de tegenstanders begrijpen er niets van. Een krimpende stad die zoveel nieuwe vierkante meters bouwt? Dat is dom en irrationeel. De binnenstedelijke leegstand groeide de afgelopen jaren - ook zonder het Maankwartier - al fors.

Het feit dat dit in tijden van economische en demografische teruggang überhaupt wordt gebouwd, geeft aan dat Heerlen lef toont. Of - zo zou je het ook kunnen omschrijven - een kat in het nauw maakt rare sprongen. Een stad die niets te verliezen heeft is blijkbaar tot bijzondere dingen in staat.

Het Maankwartier als locatie voor de 7e editie van de NEIMED Krimplezing. Een betere plek om het verhaal van Antistad Heerlen te vertellen kan ik me niet voorstellen.

 

Expositie Serge Heederik 'de tragiek overwonnen' - Kunstencentrum Signe te bekijken t/m 5 juli 2015

Naar blog overzicht