Méér tuin – minder stenen

16 feb 2018
  • Wonen
  • Leefbaarheid

Ruim een jaar geleden bezocht ik in Heerlen een bijeenkomst van Marjolein Jonker, ambassadeur voor de Tiny House movement in Nederland. Marjolein woont sinds 2016 in een mobiel en zelfvoorzienend Tiny House in Alkmaar en tijdens de druk bezochte bijeenkomst in Heerlen vertelde ze over het verwezenlijken van die droom.

Illustratie: PixabayHaar verhaal, maar zeker ook het enthousiasme waarmee ze over haar minihuisje vertelde, vond ik bijzonder. Een ontzettend leuk idee, zo’n Tiny House. ‘Minder huis - meer leven’, zo vat Tiny House Nederland het concept op haar website[1] samen.

Helft Nederlanders single in 2050

Vroeger waren gezinnen groter dan nu. In 1975 was de gemiddelde gezinsgrootte nog ruim 3,20 personen per gezin, terwijl er op dit moment gemiddeld 2,20 mensen per gezin zijn.[2] Ook neemt het aantal alleenstaanden toe. Van de 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat inmiddels 38 procent uit één persoon en in Amsterdam en Utrecht is dat zelfs meer dan 50 procent. Bovendien zal het aandeel alleenwonenden tot 2045 waarschijnlijk blijven stijgen.[3]

Microwoning of toch liever een Tiny House?

De meeste woningen zijn echter niet ‘ideaal’ voor alleenstaanden. Tenminste, wanneer je niet slechts op zoek bent naar ‘binnenruimte’ maar ook een tuintje wenst. Appartementen vallen dan af en het alternatief – een éénsgezinswoning, de term zegt het al – is vaak behoorlijk groot voor één persoon. Projectontwikkelaars in grote steden denken inmiddels een oplossing gevonden te hebben voor de vraag naar betaalbare, kleine woningen voor eenpersoonshuishoudens: microwoningen.[4] Vanwege het ontbreken van een eigen tuin een allesbehalve aantrekkelijke woonvorm, maar in grote steden blijkbaar een goed alternatief voor de hoge huren en huizenprijzen waar de stadsbewoner mee wordt geconfronteerd.

Kleinere ecologische voetafdruk

In krimpregio Limburg zal het hopelijk niet zo’n vaart lopen met die microwoningen. Een tussenvorm tussen Tiny House en microwoning is misschien wél een goed idee? Hier en daar Tiny Houses[5] op plekken waar verouderde huizen moeten worden afgebroken. Zodat gaandeweg wijken ontstaan met méér groen, méér tuin en minder steen. Duurzaam en milieuvriendelijk, want een Tiny House heeft een ‘kleinere ecologische voetafdruk’ en is vaak (deels) zelfvoorzienend. Zelfs volledig off-grid is mogelijk.

Als microwoningen een oplossing zijn voor hoge huurprijzen in de Randstad, zouden Tiny Houses dan een oplossing kunnen zijn voor leeggekomen ruimte in ons Randland? Lang niet iedereen zal zo’n klein huisje zien zitten, maar voor een groeiende groep[6] ‘woondromers’ is het een prettig alternatief voor ‘groot en duur’. Juist in een krimpregio zou bewuster en duurzamer leven een mooie plek kunnen krijgen. En dan niet één grote, maar veel ‘tiny’ plekken…

Naar blog overzicht