Limburg is niet gekanteld

7 apr 2015
  • Leefbaarheid

De kanteling in zorg en welzijn is in volle gang, maar helaas is Limburg niet gekanteld. Althans niet als het gaat om de Provinciale Staten. De diversiteit ontbreekt. Wie gaan we de komende jaren terug zien in de Provinciale Staten? Dat is wel een aantal nieuwe gezichten, maar nog steeds is de diversiteit ver te zoeken.

Maar er is wel goed nieuws, het aantal vrouwen in de Staten is gestegen. We hebben nu geen 10 maar 11 vrouwelijke statenleden. Dat is een stijging van ‘maar liefst’ 2%. Met 23% vrouwen in de Staten is echter de vertegenwoordiging nog niet gelijk. Zonder te kiezen tussen kwaliteit versus kwantiteit - is een quotum nodig om een glazen plafond te doorbreken of van die plakkerige vloer af te komen, zoals Wilma Delissen onlangs zei, een van de 8 vrouwelijke burgemeesters uit een totaal van 33 Limburgse gemeenten -, kunnen we toch wel stellen dat partijen die geen enkel vrouwelijk Statenlid hebben zich nog eens achter hun oren moeten krabben over in hoeverre ze echt volksvertegenwoordigers zijn.

Jazeker, iedereen is gekozen dus de democratie heeft haar werk gedaan. In theorie. Aangezien mensen veelal kiezen voor degenen die op hen lijken, en aangezien we in de Staten veel grijze mannen van middelbare leeftijd terugzien, is met een opkomst van bijna 45% wel te raden wie er niet naar de stembus gegaan zijn. De praktijk van deze democratie laat dus anders zien. Zou het te maken hebben met een krimpende omgeving, die vaak gekenmerkt wordt door een traditionele samenleving? Of doordat het vertrouwen in de politiek in Limburg laag is?

Hoe dan ook, diversiteit kent natuurlijk meer aspecten dan gender. Ook leeftijd, etnische achtergrond, religieuze of spirituele affiniteit, seksuele voorkeur, mogelijkheden en beperkingen,  opleidingsniveau en vele andere elementen spelen mee. Maar als het zo lastig is om vrouwelijk talent binnen te halen, wat moet er dan al niet gebeuren om een nog grotere diversiteit te bewerkstelligen. Het Limburgse politieke netwerk is een zeer homogeen netwerk en met deze statenverkiezingen (nog?) niet gekanteld.

In de praktijk zie ik amper politieke betrokkenheid onder mijn studenten in Limburg, die sociaal betrokken zouden moeten zijn en anderen moeten ondersteunen om voor zichzelf op te komen. In de praktijk gingen de vrouwen die betrokken waren bij mijn onderzoek niet stemmen, hadden ze geen idee wat de Staten waren en deden, en wisten ze niet dat er verkiezingen waren. Die ene uitzondering daargelaten. Nee hoor, die vrouwen en studenten hebben niet onder een steen geleefd vlak voor de verkiezingen. Zij staan midden in het leven en zijn actieve burgers. Alleen niet actief op de manier zoals de politiek van hen verwacht. Het old boys netwerk hoeft geen all girls netwerk te worden, maar meer diversiteit is wel nodig om de kanteling te versnellen in de politiek en het openbaar bestuur in Limburg.

Foto1: all-free-download, Preimers; foto2: all-free-download, dlimadesign

Naar blog overzicht