Herbivoren & Carnivoren

7 jan 2015
  • Leefbaarheid

Japan kent één van de laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. De bevolking daalt hard, er is weinig perspectief op verandering. Oorzaak? De Herbivoren.

Stop the Birth Rate Decline BraStop the Birth Rate Decline Bra

Triumph introduceerde in mei 2006 tijdens de Triumph International show in Tokyo de Stop the Birth Rate Decline Bra. Als je goed kijkt zie je op de rechter cup lachende kinderen naast een lachend oud vrouwtje staan. Japan oogt groen en vruchtbaar. De andere cup tekent Japan zwart, de huilende kinderen dragen de last van een onvruchtbaar Japan. Bovenin vliegt een ooievaar met een baby. De Stop the Birth Rate Decline Bra was nooit te koop, het was een curieuze promotiestunt van de fabrikant om aandacht te vestigen op een serieus probleem.

Nooit eerder daalde de Japanse bevolking zo hard als in 2014. 1.27 miljoen mensen stierven, 1 miljoen baby's werden geboren. Immigratie is in Japan controversieel en zorgt niet - in tegenstelling tot andere Westerse landen - voor compensatie. Al in 1995 piekte de Japanse working-age population (15-65). Van de nu 79 miljoen werkenden zijn dat er in 2050 nog maar 52 miljoen. Daartegenover staat dat nergens anders mensen zo oud (84.6) worden als in Japan. Met 1.39 geboorten per vrouw heeft Japan een vruchtbaarheidscijfer dat tot het laagste ter wereld behoort. Zelfs als vrouwen vanaf 2030 gemiddeld meer dan 2 kinderen baren - het vervangingscijfer - duurt het nog steeds vijftig jaar voordat de daling stabiliseert.

Herbivoren & Carnivoren

Dat laatste zal sowieso niet gebeuren aldus het Japanese Assocation for Sex Education (JASE). De sexuele interesse van vrouwen in mannen en vice versa daalt al jaren. Volgens Kazuo Katase - professor aan de Tohoku University - is dat hoofdzakelijk te wijten aan de "Herbivore Boys" (graseters). Vroeger was het overzichtelijker: mannen waren Carnivoren en vrouwen Herbivoren. Tegenwoordig zijn Japanse mannen "the nice guys of a new generation who do not aggressively seek meat, but instead prefer to eat grass side by side with the opposite gender", aldus filosoof Masahiro Morioka.

In plaats van passie en liefde na te jagen is de Herbivoor passief en vooral druk met personal grooming. Blijkbaar is hij na 20 jaar economische stagnatie gedesillusioneerd geraakt en keert hij zich af van de Carnivoor - de typische Japanse machoman die de economie in de jaren 80 tot grote hoogten dreef. Het is zijn passief verzet tegen de torenhoog opgelegde verwachtingen van de Japanse samenleving.

Herbivoren in JapanHerbivoren in Japan

Langzaamaan tekenen zich de dramatische effecten van de demografische verandering in Japan af. Nog nooit was de overheidsschuld zo hoog, in november viel Japan onverwacht in recessie na een kortstondige economische opleving. Over een aantal jaren kent Japan meer 80-plussers dan 15-minners. Ondertussen is premier Shinzo Abe druk met stevige economische hervormingen - de zogenaamde Abenomics -, waarvoor hij bij de recente Lagerhuis verkiezingen forse steun kreeg.

De vraag is wel waar nieuwe perspectief te vinden is, in ecomische hervormingen of in de slaapkamer.

Naar blog overzicht