Heerlen: een plek om te zien en te ervaren

8 dec 2015
  • Wonen
  • Leefbaarheid

Een ding is zeker: Heerlen heeft niet het beste imago. Op tv is vaak leegstand te zien, een moeilijk economisch klimaat, etc. De Atlas voor gemeenten is ook niet positief: van de 50 grootste gemeenten staat Heerlen op de 45ste plek m.b.t. de woonaantrekkelijkheidsindex. Er is veel armoede in vergelijking met andere gemeenten, de huizenprijzen zijn laag, etc. (Marlet and Van Woerkens 2015). Je zou zeggen: geen leuke plek om te wonen. Maar is het echt zo slecht? Hoe beleven Heerlenaren hun stad en wat zijn plekken die je móet zien?

Het Glaspaleis in HeerlenTussen februari en oktober 2015 heb ik voor mijn onderzoek met 24 Heerlenaren gesproken. Van jong tot oud, vrouw en man, geboren Heerlenaren en nieuwkomers. Het waren zeer interessante gesprekken die mij een goede indruk gaven over hoe krimp leeft bij de bewoners van Heerlen. Ik was geïnteresseerd in wat mensen in hun stad boeit. Als buitenstaander las ik veel over de achterstandspositie van Heerlen. Ik vroeg me af: wat zijn volgens de bewoners de mooie dingen in hun stad? Wat is er te zien en te beleven?

Uit mijn interviews kwam naar voren dat de meeste Heerlenaren een sterke binding met hun stad ervaren. Men is over het algemeen tevreden met het leven in Heerlen. Toch herkent bijna iedereen dat er een negatief imago rondom de stad leeft. De meeste Heerlenaren die ik sprak, vonden dat dit negatieve imago overdreven is. Er is genoeg te zien en te doen in Heerlen, er is genoeg in Heerlen ‘om blij van te worden’.

Eén van mijn vragen was: 'Stel dat je mij zou moeten rondleiden. Wat zou je mij laten zien: wat zijn de meest belangrijke dingen of plekken in Heerlen?' Hieronder de resultaten, THE places to see. Niet verrassend met Glaspaleis als koploper.

1.      Glaspaleis

Veel geïnterviewden vonden het Glaspaleis het mooiste en belangrijkste symbool van de stad: een architectuur wonder in het centrum dat zijn waarde en fascinerende factor niet verliest. De combinatie van nieuw en oud in het centrum werd gezien als heel boeiend.

2.      Cultura Nova festival

Cultura Nova wordt genoemd als een heel bijzonder festival dat de trots is van Heerlen. 'Zoiets kan alleen in Heerlen. In Maastricht zou dit niet mogelijk zijn.'

3.      Maankwartier

Het Maankwartier blijft mensen boeien. Het is nog afwachten maar de verwachtingen dat het een ‘thing to see’ wordt, zijn groot.

4.      Natuur

Een bijzonderheid van Heerlen is de natuur in en rondom de stad. Veel mensen waarderen dit en benoemen het als een belangrijk kenmerk van Heerlen.

Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waard om te zien: Pancratiusplein, CBS, murals, Carbon 6, Carnavalsoptocht, ParkCity Live, schouwburg, Thermenmuseum, parkjes, pleintjes, Sibelco, etc.

Wat zegt dit over Heerlen? Ondanks het negatieve imago zijn er talrijke mooie dingen die burgers in hun stad herkennen. Het is belangrijk dat de mensen zelf de middelen en belangrijke plekken in hun stad als waardevol ervaren. Ondanks het negatieve imago in de rest van het land zijn de meeste Heerlenaren in mijn interviews tevreden en trots om in Heerlen te wonen. Het is hun plek, hier woont hun familie en het heeft misschien niet de te verwachten schoonheid maar het heeft wel prachtige plekken.

Het gaat slecht met Heerlen in het nieuws. Maar ranglijsten doen geen recht aan de persoonlijke band die mensen met een plek kunnen hebben (Hospers 2013). Mensen in Heerlen hebben recht om trots te zijn op de geweldige dingen die deze stad te bieden heeft. Het is belangrijk om ook de beleving van de bevolking te herkennen. En, kom een keer langs om al die mooie plekken te bekijken.

Bronnen:

Hospers, G.-J. (2013). Geografie en gevoel; wat plekken met ons doen. Assen, Van Gorcum.

Marlet, G. and C. Van Woerkens (2015). Atlas voor gemeenten 2015. Nijmegen.

Foto: Wikimedia Commons

Naar blog overzicht