Groeten uit 19412 Wendorf

15 jun 2014
  • Leefbaarheid

Het idee was simpel, ik ga op zoek naar een klooster, laat alle luxe en prikkels vallen en werk geconcentreerd aan mijn boekproject. Op weg naar een week lang schrijfrust.

Een klooster leek me wat radicaal. Het religieuze ritme zou voor zo'n eerste keer te rigide zijn. Werkstatt Wendorf bood een prima alternatief. Een plek waar luxe en prikkels worden ingeruild voor concentratie. Op retraite naar het platteland van Mecklenburg-Vorpommern, Duitslands meest krimpende deelstaat.

Wendorfzeit statt Großstadtzeit. Wendorfzeit statt Großstadtzeit. Welkom in Wendorfzeit. Een andere tijd dan Großstadtzeit. Anders, niet per se trager of slomer. Volgens sommigen zelfs efficiënter. In afwezigheid van prikkels wordt niet aan Zeitverschwendung gedaan, dat wat er gebeurt, gebeurt doelgericht en goed. Dat moet ook wel, want de eerstvolgende bakker, supermarkt of Kneipe tref je pas 10 kilometer verder in de buurt van Crivitz of Bruel aan. Even een vergeten boodschap doen werkt hier niet. 

Eigenlijk was onderdeel van mijn reisplan in Wendorf te geraken zonder auto. Vanaf Hamburg reisde ik dan per trein naar Schwerin om daar een Privatlinie naar Crivitz te nemen. Daar eindigt het Duitse OV netwerk, Wendorf is dan nog zo'n 10 kilometer.

Werkstatt WendorfWerkstatt WendorfEenmaal in Hamburg koos ik toch - een moment van zwakte - voor een huurauto. Mobiel zijn leek toch wel een pre. In plaats van de kleine gezinsauto bleek het verhuurbedrijf een luxe zwarte Mercedes voor me in petto te hebben. Dat vloekte wel enigszins met de Werkstatt Wendorf gedachte (maar ja, voor dezelfde prijs reed de auto wel fantastisch). 

Zo’n 13 jaar geleden besloten Ellie en Ton de suburbs over te slaan - zoals Ton het zelf zegt. Het appartement in de stad werd te klein, in plaats van een rijtjeshuis aan de stadsrand kozen ze voor het platteland van Mecklenburg-Vorpommern. Internet was breed beschikbaar dus maakte het uit waar je zat? 

Ze vonden een voormalige DDR Grundschule in 19412 Wendorf - een piepklein dorpje - en bouwde deze om tot werkplaats voor kunstenaars, schrijvers en studenten. Met als luxe de stilte en rust van het platteland. In de omgeving heten zo'n 13 dorpjes Wendorf. Behalve 5SterneSchlosshotel Wendorf, het enige sterrenrestaurant in de wijde omgeving, is er niets dan huizen. De rijdende bakker brengt iedere dinsdag en donderdag vers brood. Iedere tweede vrijdag is het de beurt aan de groenteboer. 

Zimmer mit AussichtZimmer mit Aussicht's Ochtends om 6.00 uur verbreken vrachtwagens de stilte in Wendorf. Groot onderhoud aan het riool. De maat van de buis is te groot, het dalend aantal gebruikers zorgt voor onderbenutting met als gevolg dat de infrastructuur meer en meer dysfunctioneel raakt. „Jammer dat er geen slimme infra bestaat die zich aanpast aan de veranderende behoefte”, zegt Ton.

Dan is er iedere dag om 10.00 uur ontmoeting bij de koffiebar. „Het is de enige structuur hier”, zegt Ellie terwijl ze verse koffie maakt. Met haar buurvrouw discussieert ze of ze zittend of staand de koffie drinken. „Heeft met de aard van het werk te maken”. Soms waait deze of gene dorpsbewoner aan om de laatste nieuwtjes uit te wisselen met de Werkstatt bewoners. "Wist je dat zowel de Bundespresident als onze Kanzlerin uit Mecklenburg-Vorpommern komt", vraagt een Wendorfer niet zonder trots. 

In de gang op de begane grond staat één van de internetcabines die Ton heeft gebouwd. Omdat in mijn voormalige lerarenkamer internet ontbreekt, heeft hij de cabine voor me klaargezet. Om kosten te besparen, doet deze in de winter dienst als kantoor. Zo hoeft de grote schoolruimte niet verwarmd te worden, als dat al mogelijk is, maar alleen de internetcabine. Ook de werkkamer van Ellie heeft zo'n tent. Tot mei werkt ze vanuit de tent, zo gauw de temperatuur stijgt wordt de hele ruimte gebruikt.

InternetcabineInternetcabineIk had geluk, hoefde maar één keer lauw te douchen. "Verwachtingsmanagement", noemt Ellie dat. Het staat op de site vermeld dat warm water alleen bij voldoende zon voorhanden is. Wifi ontbreekt in de voormalige lerarenkamer waar ik verblijf, evenals andere vormen van entertainment.

Mijn rugzak volgepakt met zo'n 7.000 ruwe woorden trek ik verder naar Berlijn.

Van rust naar drukte, van soberheid naar overdaad. 

An die ArbeitAn die Arbeit

EsszimmerEsszimmer

HotelzimmerHotelzimmer

Zimmer mit AussichtZimmer mit Aussicht

MercedesMercedes

Naar blog overzicht