Een nieuw jaar, een nieuwe toekomst

14 jan 2016
  • Leefbaarheid

Het nieuwe jaar is mooi begonnen. “Ik ben zelfstandiger en voel me sterk”, eindigde een deelneemster van het project De Nieuwe Toekomst haar verhaal. Ze straalde zelfvertrouwen uit, zelfs zonder deze woorden uit te spreken. Op 6 januari vond in Maastricht de slotbijeenkomst plaats van dit project waaraan vrouwen deelnamen die geweld hebben ervaren in hun leven. Middels trainingen en coaching (door vrijwilligers) hebben zij stappen gezet op weg naar economische zelfstandigheid. Geen advies om ‘op armlengte afstand te blijven van vreemde mannen’, maar steun om zelf het heft in handen te nemen. Om na een geweldservaring die eerste stap te zetten, was voor de vrouwen een belangrijke mijlpaal voor henzelf en hun gezin. Zij hebben gaandeweg hun talenten en krachten ontdekt. Ze werken nu hard om deze in te zetten om hun dromen waar te maken en hun doelen te bereiken.

Wat mijn onderzoek naar krachten en agency van jonge moeders in Parkstad laat zien, toont De Nieuwe Toekomst ook. Dromen zijn net zozeer belangrijke stappen en tonen evenzeer de krachten van de vrouwen als het daadwerkelijk volgen van een kappersopleiding of het vragen van een uitbreiding van het aantal uren vrijwilligerswerk bij vluchtelingenwerk. Economische participatie begint niet meteen met geld verdienen. Krachten zijn kleiner; je verhaal delen met anderen, telkens weer aanwezig zijn bij de trainingen, nadenken over je toekomstplannen, opdrachten maken of kinderopvang regelen.

Krachten zijn ook te kunnen dromen en nee te kunnen zeggen. “Ik droom van een eigen bedrijf als schoonheidsspecialist”, vertelde de deelneemster die voor de eerste keer voor een publiek met daarin onbekende mensen haar ervaringen deelde. “Ik heb nee gezegd tegen ander werk dat ik deed, want het was zwaar voor mij, zwaar voor mijn thuissituatie, zwaar voor mijn kind.” In het kader van economische zelfstandigheid lijkt een baan opzeggen een onlogische en onverstandige beslissing, maar niets is minder waar. Nieuwe mogelijkheden hebben zich aangediend om een eigen bedrijf te kunnen starten.

We gunnen in het nieuwe jaar alle jonge moeders in Parkstad ook een Nieuwe Toekomst met nieuwe mogelijkheden. We wensen vrouwen in Parkstad de kracht om economische zelfstandigheid te bereiken. We gunnen vrouwen en mannen het vertrouwen in een ander en zeker ook in zichzelf.

Voor meer informatie: De Nieuwe Toekomst is een project uitgevoerd door FAM! in samenwerking met Xonar en Kenniscentrum Empowerment, dat met steun van gemeente Maastricht ook in 2016 kan doorgaan.

Foto: hilarycl (www.morguefile.com)

Naar blog overzicht