Weinig is nog zeker

29 nov 2016

Weinig is nog zeker. Eén ding lijkt wel zeker te zijn. De “winstwaarschuwing” is al afgegeven. De teleurstellingen zijn al verwoord en de eerste politieke reacties hebben de media al bereikt: DE AOW-GERECHTIGDE LEEFTIJD GAAT VERDER OMHOOG!
Je kunt je AOW-leeftijd alvast berekenen. Op internet vind je allerlei hulpmiddelen om de exacte datum van de dag van eerste AOW-uitbetaling te bepalen. Ook de overheid helpt daarbij en langs meerdere routes.

Foto: pixabay.comOp de site “Wijzer in geldzaken”[i] lijkt één ding in elk geval wél zeker: De AOW-leeftijd blijft uiteindelijk steken op 71 jaar en negen maanden! Maar ook daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Het feit, dat de Rijksoverheid één van de initiatiefnemers van de site “Wijzer in geldzaken” is én dat diezelfde Rijksoverheid op haar eigen site[ii] de berekening onderuit haalt door de aanduiding dat een toekomstige stijging tot boven de leeftijd van 67 jaar en 3 maanden weliswaar mogelijk, maar (nog) niet zeker is.

Nu kun je klagen over een verlenging van het werkzame leven, maar het stijgen van de aan deze stijging gekoppelde levensverwachting bij geboorte, heeft ook zijn onmiskenbare voordelen. Eén van die voordelen is, dat je langer blijft meetellen. Het CBS heeft de grenzen van de beroepsbevolking opgetrokken: “deze groep bestaat uit personen van 15 tot 75 jaar die ofwel betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).”[iii] Daarmee lijkt er in het heden een stevig voorschot genomen te worden op mogelijke ontwikkelingen in de toekomst.

Een heel ander voordeel is van een geheel andere orde. Leeftijden mogen nu in een heel ander perspectief worden bekeken. Was je vroeger 65 jaar, dan was je oud en “mocht” je naar een bejaardenhuis. Nu kun je op je 65ste niet meer naar een bejaarden- of verzorgingshuis. Ook al zou je dat willen.

Met de stijging van de levensverwachting komen allerlei andere begrippen ook op een glad vlak en beginnen te schuiven. Wat dacht u van de “middelbare leeftijd”? Dit is de leeftijdscategorie tussen die van jonge volwassene en bejaarde. De exacte minimum- en maximumleeftijd voor de categorie zijn niet gedefinieerd, maar vaak wordt uitgegaan van de periode op driekwart van de gemiddelde levensverwachting van mensen.

Leuk wordt het als we verschillende definities van “middelbare leeftijd” naast elkaar leggen. In het ene geval wordt de leeftijdsgroep tussen 30 en 50 jaar[iv] aangeduid. Soms ook de leeftijd van ongeveer 40 tot 65 jaar[v]. Volgens een andere bron is het de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar[vi]. Op 17 april 2015 publiceerde Metro een artikel met als titel “Pas op je 60ste op middelbare leeftijd”[vii].

Als de grenzen voor de middelbare leeftijd naar boven opschuiven, schuift uiteraard ook de ondergrens voor “oud” op naar boven. In het hiervoor genoemde Metro-artikel wordt gesteld dat de mens die 135 jaar oud wordt of kan worden, al is geboren. De middelbare leeftijd zou dan rond het 85ste levensjaar beginnen.

Soms hoor je wel de kreet “iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn”. De hiervoor geschetste trend bedient man of vrouw op zijn wenken. Je kunt wel oud willen worden, maar vrijwel niemand wordt écht oud.

En daarmee wordt de AOW gewoon overbodig.

[i]https://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/rekenhulp-aow-leeftijd/?gclid=CLX938WevNACFSIG0wod_KYCag

Naar blog overzicht